Virtual Reality Therapy för ätstörningar

Virtual Reality Therapy för ätstörningar

IMG_20210209_150941-1200x553.jpg

Virtual Reality blir ett bra verktyg för exponeringsterapi. Nyliga studier experimenterade med olika prover av patienter med ätstörningar och population utan ätstörningar som de utsätts för virtual reality-miljöer och stimuli för. Slutresultaten visade att personer som var i exponeringsterapi och använde VR hade mer kontroll över sina ångestnivåer och därmed visade mer positiva och effektiva resultat helt och hållet. Studierna visade också att användning av VR hjälpte till att förebygga binge ätbeteende hos patienter med bulimi och binge ätstörning.

Skapad av Psious, det finns flera VR-simuleringar som patienter kan gå in för att konfrontera sina problem med kroppsbild. En av dem är "omklädningsrummet" där patienten ser en virtuell avatar av sig själv i underkläder. Patienten använder sedan en uppsättning kontroller för att ändra avatarens kroppsutseende för att fastställa sin självupplevda kroppsbild. Terapeuten kan sedan infoga en virtuell bild baserad på patientens kroppsmätningar för att skildra avvikelsen mellan patientens uppfattning om sin egen kropp och deras faktiska dimensioner.

En annan simulering som erbjuds sker i en restaurangmiljö, där patienten simulerar att beställa och äta en måltid. Scenariot är anpassningsbart, med menyalternativ inklusive lågfett-, 'standard' och högfettmåltider, samt diuretiska alternativ som ofta överkonsumeras av personer med ätstörningar. Patienter simulerar konsumtionen av sin måltid och kan till och med välja typer av konversationer att ha med en virtuell bekant (ingen, neutral eller obekväm). Målet med denna simulering, som visas nedan, är att vägleda patienten genom ett kontrollerat och anpassat scenario för att hjälpa dem att hantera sin ångest.

sv_SESvenska