Virtual Reality: En intervention för cancerpatienter

Virtual Reality: En intervention för cancerpatienter

28 april 2021 förbi SyncVR Medical
1618556034833.jpeg

Cancerpatienter lever ofta med comorbiditeter inklusive kronisk smärta, depression eller andra associerade kroniska tillstånd. Hantering av kronisk smärta är fortfarande en utmanande och komplex process som involverar farmakologiska, fysiska, yrkesmässiga och psykologiska faktorer. Normalt används farmaceutiska ingrepp som paracetamol och NSAID, såväl som opioider, för att öka komforten vid cancerrelaterad kronisk smärta. Men detta ökar chanserna för narkotikamissbruk och riskerar exponering för biverkningar förknippade med användning av opioider.

Virtual Reality har nyligen framkommit som ett nytt sätt för smärtlindring. Syftet med VR-tekniken är att ge användarna en känsla av närvaro i en simulerad miljö - de känner att de är där. Kognitiv distraktion är en vanlig strategi för att kontrollera smärta och förlitar sig på konkurrerande kognitiva resurser, dvs. uppmärksamhet, för att minska upplevelsen av smärta. Omfattande VR-interventioner används som kraftfulla distraherare som kräver visuellt, ljud, kognitivt och emotionellt engagemang från användaren.

En annan metod som värderas av vissa patienter är mindfulness-meditation för kronisk smärtlindring. Mindfulness meditation är en psykologisk teknik som kräver avsiktlig och icke-bedömande medvetenhet om smärta och medveten avkoppling för att stödja dess acceptans och bidra till att minska dess påverkan. Att kombinera medvetenhetsmeditation inom en VR-intervention kan hjälpa till att acceptera och följa övningen samtidigt som den har en positiv effekt på smärtreducering genom uppslukande VR-distraktion.

I det sammanhanget har vi på SyncVR utformat SyncVR-Relax & Distract - en applikation där patienter och vårdpersonal kan uppleva ett stort antal VR-scenarier för att minska smärta, ångest och stress. VR-biblioteket innehåller avslappningsövningar, kognitiva stimulerande spel och videor. Det är enkelt att implementera och applikationen levereras med en surfplatta där du kan se vad en patient ser i VR-headsetet.

sv_SESvenska