VR-behandling för demens och Alzheimers

VR-behandling för demens och Alzheimers

12 april 2021 förbi SyncVR Medical
200130-VR-glasögon-onkologi-H2-3119-1200x891.jpg

Demens är en av de viktigaste orsakerna till funktionshinder och beroende bland äldre. Enligt Världshälsoorganisationenuppskattas för närvarande antalet patienter med demens över hela världen till 50 miljoner med nästan 10 miljoner nya fall varje år. Demens är ett missförstått tillstånd. Många tror att det bara är en biprodukt av åldrande. Vi tenderar att inte tänka utöver minnesförlust när det gäller symtom. Verkligheten är att demens är ett tillstånd som orsakas av sjukdomar, oftast Alzheimers, som skadar olika delar av hjärnan vilket leder till en mängd utmanande symtom.

Tidig riskavkänning

Alzheimers har redan blivit anmärkningsvärt lättare att upptäcka tack vare VR-teknik. Forskarna, ledda av Lukas Kunz från det tyska centrumet för neurodegenerativa sjukdomar i Bonn, publicerade en studie där de använde en virtuell labyrint för att upptäcka Alzheimers. I studien testade forskarna människor mellan 18 och 30 år och lät dem försöka navigera i en VR-labyrint. Baserat på hur olika människor rörde sig genom labyrinten kunde forskarna exakt identifiera vilka försökspersoner som hade genetiska markörer för Alzheimers. Detta innebär att med hjälp av VR kan forskare diagnostisera högriskpatienter så unga som 18 år, så att familjer kan planera för framtida Alzheimers vård.

Virtuell verklighet för vårdgivare

Embodied Labs är dedikerad till att skapa demensspecifika simuleringar som ett pedagogiskt verktyg och för att bygga empati. De har skapat en plattform som gör det möjligt för vårdgivare, familjemedlemmar och vårdpersonal att uppleva demens från första hand. VR-behandling som inte bara tjänar den som lever med en neurologisk sjukdom utan vårdgivaren, som hjälper vårdpersonal och vårdgivare att se genom sina patienters ögon så att de kan ge mer empatisk vård.

sv_SESvenska