Virtual Reality och Parkinsons

VR-Parkinsons-1200x554.jpg

Virtuell verklighetsteknik (VR) har framstått som ett lovande verktyg för att studera och rehabilitera gång- och balanshinder hos personer med Parkinsons sjukdom (PD), eftersom det gör det möjligt för användare att engagera sig i en anrikad och mycket individualiserad komplex miljö. Parkinsons är en neurodegenerativ sjukdom som traditionellt hanteras av en kombination av medicinering och sjukgymnastikbehandling. Inom VR möjliggör förstärkt feedback om en person med Parkinsons prestanda repetitiv övning av motoriska uppgifter, vilket stimulerar både motoriska och kognitiva processer samtidigt. VR erbjuder patienter med neurologiska underskott , såsom Parkinsons, en möjlighet att utveckla nya motorstrategier eller att lära sig om motoriska förmågor som förlorats på grund av deras skada eller sjukdomsprocesser.

VR kan simulera situationer som också skulle vara farligt eller besvärligt att utföra i en klinisk miljö . Att till exempel falla benägna människor med PD utföra gång- och balansuppgifter på upphöjda plattformar för att framkalla ångest är för farligt, men uppslukande VR-teknik ger möjlighet att framkalla liknande rädsla svar medan deltagarna förblir säkert på marken. Dessutom fokuserar andra VR-tekniker på att förbättra bredare symtom på Parkinsons, som att kunna öka steglängden och förbättra balansen i säkra, kontrollerade miljöer.

De bakom användning av VR-system ligger i att ge förstärkt visuell och auditiv feedback för att gradvis utmana hållningskontroll och balans under en uppgift. Denna strategi kringgår det bristande motorgenereringssystemet som finns hos personer med Parkinsons, vilket förbättrar deras motoriska respons. VR erbjuder möjligheter att säkert identifiera en persons specifika utlösare och balansera underskott, vilket skapar personliga träningsmål

sv_SESvenska