VR Health-Post Covid Rehabilitation

VR Health-Post Covid Rehabilitation

StAntoniusHospital VR-glasögon-5B-200114-7571-1200x800.jpg

Post Covid-patienter, särskilt de som drabbas allvarligt av det, förväntas ha högre behov av fysisk, psykologisk och kognitiv rehabilitering. Virtual Reality (VR) administrerar snabb, skräddarsydd rehabilitering på distans och erbjuder en lösning för den överhängande ökningen av efterfrågan på rehabilitering efter COVID-19. Nedsänkning av VR kan öka vidhäftningen av behandlingen och kan distrahera patienten från upplevd trötthet och ångest.

Intag av intensivvård är en skrämmande upplevelse, särskilt när en patient stöds av mekanisk ventilation, vilket är vanligt i COVID-19. Depression inträffar hos ungefär 30% hos återhämtade patienter, posttraumatisk stressstörning (PTSD) hos 10–50% hos patienter och ångest hos 70% eller Post-intensivvårdssyndrom efter coronavirusinfektion eller {PICS} -patienter. Psykologisk terapi riktad mot dessa indikationer kan erbjudas via VR. VR-rehabilitering som en del av telemedicinska lösningar har flera fördelar jämfört med traditionell rehabilitering. För det första, med tanke på vårt samhälles fortsatta behov av social distansering, kan terapi ges på avstånd. För det andra tillåter VR terapeuter att behandla patienter samtidigt. Medan terapeuter i vissa fall måste övervaka sessioner på distans krävs vanligtvis inte live-stöd, vilket ökar patienternas autonomi och minskar arbetsbelastningen för terapeuter. Vad som gör VR särskilt annorlunda är att det ger sina användare en 3D-uppslukande miljö. Nedsänkningen gör terapin roligare och minskar distraktion från den yttre miljön. Båda kan öka terapi vidhäftning och engagemang. Dessutom kan VR tjäna till distrahera patienter från upplevd trötthet och ångest som annars skulle hindra deras förmåga att röra sig.

COVID-19-krisen har genererat ett behov av att utöka teletjänsteknologierna. Inbäddning av VR i virtuella vårdplattformar skulle hjälpa till med spridning av VR-terapi, både för patienter efter COVID-19 för närvarande och eventuellt för andra patienter med liknande rehabiliteringsbehov i framtiden.

sv_SESvenska