Virtual Reality: En intervensjon for kreftpasienter

Virtual Reality: En intervensjon for kreftpasienter

28. april 2021 av SyncVR Medical
1618556034833.jpeg

Kreftpasienter lever ofte med comorbiditeter, inkludert kronisk smerte, depresjon eller andre tilknyttede kroniske tilstander. Behandlingen av kronisk smerte er fortsatt en utfordrende og kompleks prosess som involverer farmakologiske, fysiske, yrkesmessige og psykologiske faktorer. Vanligvis brukes farmasøytiske inngrep som paracetamol og NSAIDs, så vel som opioider, for å øke komforten ved kreftrelatert kronisk smerte. Men dette øker sjansene for narkotikamisbruk og risikerer eksponering for bivirkningene forbundet med bruk av opioider.

Virtual Reality har nylig dukket opp som en ny måte for smertebehandling. Formålet med VR-teknologi er å gi brukerne følelse av tilstedeværelse i et simulert miljø - de føler at de er der. Kognitiv distraksjon er en vanlig strategi for å kontrollere smerte og er avhengig av konkurrerende kognitive ressurser, dvs. oppmerksomhet, for å redusere opplevelsen av smerte. Immersive VR-intervensjoner blir brukt som kraftige distraksjoner som krever visuelt, lyd-, kognitivt og emosjonelt engasjement fra brukeren.

En annen tilnærming verdsatt av noen pasienter er oppmerksomhetsmeditasjon for kronisk smertebehandling. Mindfulness-meditasjon er en psykologisk teknikk som krever bevisst og ikke-fordømmende bevissthet om smerte og bevisst avslapning for å støtte aksept og bidra til å redusere effekten. Å kombinere mindfulness-meditasjon i en VR-intervensjon kan bidra til å støtte aksept og overholdelse av øvelsen, samtidig som den har en positiv effekt på smertereduksjon gjennom oppslukende VR-distraksjon.

I den sammenheng har vi i SyncVR designet SyncVR-Relax & Distract - en applikasjon der pasienter og helsepersonell kan oppleve et bredt utvalg av VR-scenarier for å redusere smerte, angst og stress. VR-biblioteket inneholder avslapningsøvelser, kognitive stimulerende spill og videoer. Det er enkelt å implementere, og applikasjonen leveres med et nettbrett der du kan se hva en pasient ser i VR-headsettet.

nb_NONorsk bokmål