VR-terapi for demens og Alzheimers

VR-terapi for demens og Alzheimers

12. april 2021 av SyncVR Medical
200130-VR-briller-onkologi-H2-3119-1200x891.jpg

Demens er en av de viktigste årsakene til funksjonshemming og avhengighet blant eldre mennesker. Ifølge Verdens HelseorganisasjonAntall pasienter med demens over hele verden anslås for tiden til 50 millioner med nesten 10 millioner nye tilfeller hvert år. Demens er en misforstått tilstand. Mange tror det bare er et biprodukt av aldring. Vi pleier ikke å tenke utover hukommelsestap når det gjelder symptomer. Virkeligheten er at demens er en tilstand forårsaket av sykdommer, ofte Alzheimers, som skader forskjellige områder av hjernen som fører til en rekke utfordrende symptomer.

Tidlig risikooppdagelse

Alzheimers har allerede blitt bemerkelsesverdig lettere å oppdage takket være VR-teknologi. Forskerne, ledet av Lukas Kunz fra det tyske senteret for nevrodegenerative sykdommer i Bonn, publiserte en studie der de brukte en virtuell labyrint for å oppdage Alzheimers. I studien testet forskerne mennesker mellom 18 og 30 år og fikk dem til å prøve å navigere i en VR-labyrint. Basert på hvordan forskjellige mennesker beveget seg gjennom labyrinten, var forskerne i stand til å identifisere nøyaktig hvilke fag som hadde genetiske markører for Alzheimers. Dette betyr at forskere ved hjelp av VR kan diagnostisere høyrisikopasienter så unge som 18 år, slik at familier kan planlegge fremtidig Alzheimers omsorg.

Virtuell virkelighet for omsorgspersoner

Embodied Labs er dedikert til å skape demensspesifikke simuleringer som et pedagogisk verktøy og for å bygge empati. De har opprettet en plattform som gjør at omsorgspersoner, familiemedlemmer og medisinske fagpersoner kan oppleve demens fra første hånd. VR-terapi som ikke bare tjener den som lever med en nevrologisk lidelse, men også omsorgsleverandøren, og hjelper omsorgspersonell og omsorgspersoner med å se gjennom pasientenes øyne, slik at de kan gi mer empatisk helsetjenester.

nb_NONorsk bokmål