Potilaan empatia - rooli virtuaalitodellisuudelle?

Potilaan empatia - rooli virtuaalitodellisuudelle?

maaliskuu 8, 2021 mennessä SyncVR Medical
IMG_2531-1200x794.jpg

Useat tieteenalat ovat tutkineet toisiinsa liittyviä empaattisia kykyjä sananlaskun "kävellä mailin jonkun toisen kengissä" takana sen selvittämiseksi, miten koemme jonkun toisen tuskan ja tilan. Empatia antaa meille mahdollisuuden oppia muiden tuskista ja tietää milloin tarjota tukea. Ihmisen aivot tekevät ruumiillistettu simulointi kehon maailmassa, ja käyttää tätä simulaatiota kuvaamaan ja valmistelemaan vastauksiaan. Samoin VR stimuloi myös käyttäjien aistireseptoreita ja vaikuttaa henkilön päätöksentekokykyyn.

VR-ratkaisut auttavat lääkäreitä ja terveydenhuollon työntekijöitä saamaan omakohtaisen kokemuksen erityisistä oireista itse. Esimerkiksi, jos lääkäri tai sairaanhoitaja voi nyt katsella ja osallistua kolmiulotteiseen ympäristöön tuntemaan potilaan kärsivät dementiasta käy läpi jokapäiväistä. Simulaatiossa he voivat kuulla potilaan perheen keskustelut heidän ympärillään ja vielä vaikuttavammin he voivat  kuule ajatukset  potilaista, joita he ilmentävät VR: n avulla. Virtuaalitodellisuus ei vain edistä lisääntynyttä empatiaa nykyisissä lääketieteellisissä käytännöissä, vaan tukee myös uuden sukupolven lääkäreitä heidän työssään. Yksi lupaavimmista aloista on integroida VR-ohjelmisto, jonka avulla lääketieteen opiskelijat voivat myötätuntoa vanhempien aikuisten kanssa. Itse asiassa se on ollut todistettu että kuulokkeiden käyttäminen VR-lääkäreissä voi tarttua erilaisiin ikääntyneisiin ongelmiin, kuten vakaviin kuulo-ongelmiin, nivelkipuihin, näön menetykseen, asennon epätasapainoon jne.

Toinen näkökohta, joka voidaan ottaa huomioon, on vaikeiden keskustelujen järjestäminen lääkäreiden ja potilaiden perheenjäsenten välillä. VR voi auttaa luomaan erilaisia skenaarioita, joissa lääkärin on välitettävä uutisia loputtomasti sairaista potilaista tai elämän päättyneistä vaiheista. Näiden simulaatioiden aikana saatu vastaus voi auttaa lääkäreitä olemaan huomaavaisempia ja auttamaan harjoittamaan liian ahdistavia kohtauksia.

On tärkeää huomata, että virtuaalitodellisuuden tarkoituksena ei ole herättää tunteita lääketieteellisestä henkilökunnasta tekniikkaa käyttämällä. Sen sijaan VR voi auttaa ammattilaisia hyödyntämään havaittuja tunteita muuttamaan toimintatapojaan todellisessa maailmassa. Saamalla selkeämpi käsitys potilaiden käsityksistä, räätälöidyt VR-alustat voidaan rakentaa edistämään selviytymismekanismeja ja jopa kuntoutusta - silloittamaan potilaiden ja ammattilaisten välinen kuilu lopullisesti.

fiSuomi