VR-behandling for demens og Alzheimers

VR-behandling for demens og Alzheimers

12. april 2021 ved SyncVR Medical
200130-VR-briller-onkologi-H2-3119-1200x891.jpg

Demens er en af de største årsager til handicap og afhængighed blandt ældre. Ifølge Verdens SundhedsorganisationAntallet af patienter med demens over hele verden anslås i øjeblikket til 50 millioner med næsten 10 millioner nye tilfælde hvert år. Demens er en misforstået tilstand. Mange mennesker tror, det er bare et biprodukt af aldring. Vi har tendens til ikke at tænke ud over hukommelsestab, når det kommer til symptomer. Virkeligheden er, at demens er en tilstand forårsaget af sygdomme, oftest Alzheimers, der skader forskellige områder af hjernen, hvilket fører til en række udfordrende symptomer.

Tidlig risikodetektion

Alzheimers er allerede blevet bemærkelsesværdigt lettere at opdage takket være VR-teknologi. Forskerne ledet af Lukas Kunz fra det tyske center for neurodegenerative sygdomme i Bonn offentliggjorde en undersøgelse, hvor de brugte en virtuel labyrint for at hjælpe med at opdage Alzheimers. I undersøgelsen testede forskerne mennesker mellem 18 og 30 år og fik dem til at prøve at navigere i en VR-labyrint. Baseret på hvordan forskellige mennesker bevægede sig gennem labyrinten, var forskerne i stand til nøjagtigt at identificere, hvilke forsøgspersoner der havde genetiske markører for Alzheimers. Dette betyder, at forskere ved hjælp af VR kan diagnosticere højrisikopatienter så unge som 18 år, så familier kan planlægge fremtidig Alzheimers pleje.

Virtuel virkelighed for plejere

Embodied Labs er dedikeret til at skabe demensspecifikke simuleringer som et pædagogisk værktøj og til at opbygge empati. De har skabt en platform, der giver plejere, familiemedlemmer og medicinske fagfolk mulighed for at opleve demens fra første hånd. VR-behandling, der ikke kun tjener den person, der lever med en neurologisk lidelse, men plejepersonalet, der hjælper plejehjemmets personale og plejere med at se gennem deres patients øjne, så de kan give mere empatisk sundhedspleje.

da_DKDansk