Virtual Reality: Fremtiden for afhængighedsbehandling

Virtual Reality: Fremtiden for afhængighedsbehandling

8. april 2021 ved SyncVR Medical
IMG_20190821_200752.jpg

Mange individer over hele verden lider af en eller anden form for stofmisbrug eller stofbrugsforstyrrelse (SUD). På grund af den cykliske karakter af tilbagetrækning og tilbagefald, f.eks. alkoholforbrugsforstyrrelse (AUD), kan vanskelighederne med at håndtere sådanne hjernesygdomme modløse dem, der mest ønsker at ophøre med stofmisbrug og føre sundere liv. Metoder til virtuel virkelighed kan også have stor indflydelse på dem, der søger behandling og spille en væsentlig rolle i at imødegå deres følelser af nederlag og selvtillid. Ved at afvise deres afhængighed gentagne gange i et virtuelt scenario fremmer enkeltpersoner tilliden til at gøre det i den virkelige verden og opretholder denne tro på deres egne evner på tværs af andre behandlingsmuligheder.

Fordele ved at bruge VR til afhængighedsbehandling

Lærde på  Virtual Reality Clinical Research Lab ved University of Houston Graduate College of Social Work er pionerer i at bruge VR-teknologi til behandlingsformål. Forskerne har opnået succes ved hjælp af virtual reality-terapi for at hjælpe rygere med at afvise cigaretternes fristelse.

virtual reality-terapi-til-behandling-alkohol-eller-stofmisbrug

Fordelene ved virtual reality kan gælde, uanset hvilket trin i processen de er i.

1. Afgiftning

At hjælpe under  proces med afgiftning af stofmisbrug , virtual reality-teknikker kan bruges til at distrahere individet fra ubehag ved tilbagetrækning og afgiftning. Mens de er nedsænket i denne alternative virkelighed, har mange det lettere at klare deres symptomer og forblive engagerede i deres ædruelighed.

2. Fighting Cravings

VR er en aktiv oplevelse, hvor brugeren dykker helt ind i en anden virkelighed. Specifikke lyde, lugte, situationer og visuelle stimuli spiller en vital rolle i deres ønske om at bruge stoffer, og ved regelmæssigt at engagere sig i disse specifikke udløsere kan misbrugere øve sig på at overvinde dem gennem gentagen eksponering.

3. At lære at sige nej

Med virtual reality kan klienter øve disse scenarier igen og igen uden at skulle bekymre sig om, hvad der sker, hvis de ikke kan sige nej. Recovery er en daglig forpligtelse, men det kan være lettere at gøre, hvis du ved, at du er lykkedes tidligere. Ved at sige nej til afhængighed i virtuelle omgivelser, kan misbrugere føle sig mere sikre på at sige nej, når de forlader behandlingen.

4. Personaliseret terapi

Så meget som VR kan hjælpe misbrugere med at bekæmpe eksterne triggere, kan det også hjælpe terapeuter med at identificere de interne bidrag, der fremmer en afhængighed. Selvtillid, barndomstraume, en familiehistorie af afhængighed og utallige andre faktorer kunne bygge en vejspærring til bedring. Ved at udforske disse scenarier kan tilpassede terapier designes til at bestemme årsagen til afhængighed.

5. Afslapning

Beroligende scener, når de kombineres med afslappende musik, kan hjælpe med at reducere uro, stress, paranoia og vrede og give et stille sted til selvrefleksion. Denne teknologi kan også give en flugt, hvis cravings bliver overvældende.

da_DKDansk