VR-Parkinsons-1200x554.jpg

Virtual reality-teknologi (VR) er opstået som et lovende værktøj til at studere og rehabilitere gang- og balanceforstyrrelser hos mennesker med Parkinsons sygdom (PD), da det giver brugerne mulighed for at engagere sig i et beriget og stærkt individualiseret komplekst miljø. Parkinsons er en neurodegenerativ lidelse, der traditionelt styres af en kombination af medicin og fysioterapi. Inden for VR giver forstærket feedback om en person med Parkinsons præstationer mulighed for gentagne øvelser af motoriske opgaver, hvilket stimulerer både motoriske og kognitive processer samtidigt. VR tilbyder patienter med neurologiske underskud , såsom Parkinsons, en mulighed for at udvikle nye motoriske strategier eller at genindlære motoriske evner, der gik tabt på grund af deres skade- eller sygdomsprocesser.

VR kan simulere situationer, der også ville være farligt eller besværligt at udføre i kliniske omgivelser . At have forfaldne mennesker med PD til at udføre gang- og balanceopgaver på hævede platforme for at fremkalde angst er for eksempel for farligt, men fordybende VR-teknologi giver mulighed for at inducere lignende frygtresponser, mens deltagerne forbliver sikkert på jorden. Derudover fokuserer andre VR-teknologier på at forbedre mere brede symptomer på Parkinsons, såsom at være i stand til at øge skridtlængden og forbedre balancen i sikre, kontrollerede miljøer.

Det begrundelsen bag brugen af VR-systemer ligger i at give øget visuel og auditiv feedback for gradvist at udfordre postural kontrol og balance under en opgave. Denne strategi omgår det mangelfulde motorgenerationssystem, der findes i mennesker med Parkinsons, og forbedrer dermed deres motoriske respons. VR giver muligheder for sikkert at identificere en persons specifikke udløsere og afbalancere underskud og derved skabe personlige træningsmål

da_DKDansk